Schrijver

Peer Wittenbols schreef de tekst voor Vertellingen van 1001 nacht op verzoek van regisseur Matthijs Rümke. Hij ging hierbij uit van originele verhalen, maar heeft ook zeker zijn eigen fantasie gebruikt en toegevoegd.
Peer Wittenbols: “Matthijs Rümke vroeg mij de sprookjes van 1001 Nacht theatraal te bewerken. Ik kreeg volledig carte blanche. Het enige dat vast stond was dat, naast een aantal acteurs, ook de Ashton Brothers en Marc-Marie Huijbregts mee zouden spelen. Een synthese van toneel, acrobatiek, variété en muziek dus. Ik ben de originele 1001 Nacht gaan lezen en viel als een blok voor de verhalen die over onvoorwaardelijke en vaak onmogelijke liefde gaan. Een paar daarvan vormt de basis voor mijn stuk, aangevuld door andere zelfverzonnen verhalen.”

“Een belangrijke keuze was dat de Ashton Brothers niet alleen de eunuchen en dienaars van de sultan (John Buijsman) zouden spelen, maar ook alle andere mannenrollen voor hun rekening zouden nemen. De drie actrices in het stuk spelen alle vrouwenrollen. John Buijsman en Marc-Marie Huijbregts zijn de enigen die niet van rol wisselen. De kijker volgt hun verhaallijn, die het raamwerk voor de andere vertellingen over onmogelijke liefdes vormt. Omdat ik wist dat in de voorstelling mijn tekst-scènes met beeldscènes zouden worden afgewisseld, heb ik voor het eerst in mijn carrière  –  op verzoek van Matthijs Rümke  –  enorm veel regieaanwijzingen geschreven. De Ashton Brothers en Matthijs Rümke zijn daar vervolgens op geheel eigen wijze mee aan de haal gegaan.”

Voor en tijdens het schrijven gebruikte Peer Wittenbols een aantal inspiratiebronnen.
Enkele hiervan zijn:

  • De boeken van 1001 nacht zelf en dan voornamelijk de vertaling van Richard van Leeuwen.
  • De Kama Soetra, jawel, dit i.v.m. de rituelen omtrent de hofmakerij en het huwelijk.
  • Het proefschrift In de schaduw van Sheherazade.
  • En, ten slotte, een passage uit een boek van Amos Oz.

(Passage wordt later toegevoegd)

1001 nacht door Richard van Leeuwen

kama sutra

%d bloggers liken dit: