Carly Everaert heeft voor Vertellingen van 1001 nacht de vormgeving van alle kostuums op zich genomen.
In totaal zijn er maar liefst 60 kostuums gemaakt voor deze voorstelling! De negen acteurs krijgen het dus druk met omkleden tussen de bedrijven door.
Deze hoeveelheid kostuums is er niet zomaar. Hier gaat een lang proces aan vooraf.
Carly begint met het maken van een verzameling afbeeldingen ter inspiratie, ook wel een ‘moodboard’ genoemd.
Dit zijn afbeeldingen die bij de thematiek van de voorstelling passen of die Carly inspireren om een pak voor een personage te bedenken.
In de voorstelling komen veelvuldig het Oosten en sensualiteit voor. Met deze woorden gaat ze aan de slag, op zoek naar afbeeldingen uit de oosterse ultuur of plaatjes die ze mooi vindt, zoals hieronder.
In deze voorstellingen zitten wat kostuums betreft een aantal moeilijkheden. Er wordt heel erg veel bewogen, waardoor de kostuums zeer beweeglijk moeten zijn. Ook zitten er veel gaten in het decor, wat betekent dat het niet mogelijk is om ongezien achter een wand om te kleden of op hakken te lopen op het podium. De hakken kunnen in de gaten blijven steken.
Uit de hoeveelheid kostuums kun je misschien ook al opmaken dat de acteurs heel snel van kostuum moeten wisselen.
Er moeten dus niet te veel knopen of vernauwingen in zitten wat het aantrekken bemoeilijkt.
Als laatste moeilijkheid zullen de mannelijke acteurs heel veel moeten klimmen en klauteren in het decor. Zowel makkelijke schoenen als flexibele kleding zijn dus noodzakelijk.
Een van de hoofdthema’s in de voorstelling is sensualiteit en seksualiteit uit de oosterse en westerse cultuur.
Carly wil dit wel in haar kostuums laten zien, maar ze wil dit niet overduidelijk en tot op het kitsche af op de voorgrond laten treden.
Er moet geen sprake zijn van travestie. Ze heeft de thema’s in haar kostuums zodanig verwerkt dat er nog veel aan de verbeelding wordt over gelaten en er ruimte is voor associatie.
Daarom heeft ze ervoor gekozen om bepaalde dingen juist heel extreem uit te vergroten en andere dingen weer klein maar zeer gedetailleerd te maken. Ze ontwierp kostuums die passen in deze huidige wereld maar ook bij het thema van de voorstelling.
Een voorstelling is een samenspel tussen de vormgeving van het decor, het spel, de acteurs en de act en hiermee moet Carly continu rekening mee houden. Maar het belangrijkste is: het beeld moet goed zijn!